Tartozom egy kis kiegészítéssel az előző bejegyzésemhez kacsolódóan. Nem azokat akartam bántani, megróni, elítélni, akik borravalót kapnak, hiszen ez a gyakorlat nagyon hosszú ideje részét képezi a társadalmi normáknak.
Tudom, hogy sok helyen, ahol borravalót adunk, csak a borravaló összege került közvetlen módon a kiszolgáló személyzethez. Különösen igaz ez a pincérek esetében. Így ezeken a helyeken - hacsak külön felszolgálási/szolgáltatási díj nincsen belekalkulálva az árba - arra bíztatok mindenkit, hogy lehetőségeihez mérten - de 10%-ot csak különös esetekben meghaladva - adjon borravalót.
Ugyanakkor a tulajdonosokat arra bíztatom, hogy a borravaló összegét minél több helyen kalkulálják be az árba "szolgáltatási/felszolgálási díjként", és a számlán külön tételként tüntessék fel, valamint biztosítsák azt, hogy az így felszámolt borravaló döntő többsége azokhoz az emberekhez kerüljön, akiket megillet. Így viszont adott esetben már adózni kell a borravaló után, ezért azt javaslom, hogy a borravaló megadóztatása - amely természetesen csak számlák ellenében lehetséges - kedvezményes adókulccsal történjen. Így a borravaló intézménye is megmarad, akik eddig kaptak borravalót, továbbra is megkapják annak nagy részét, az állam is extra adóbevételhez juthat, és a fogyasztók a számlán pontosan látják azt, hogy tulajdonképpen miért is fizettek.
Ha valakit az előző vagy e bejegyzésem által megbántottam volna, annak bocsánatát kérem.
Végül egy info a bloggal kapcsolatban. A továbbiakban a hosszabb terjedelmű bejegyzéseket snippetes formában jelenítem meg, azaz a bejegyzés csak egy része - a bevezetése - fog látszódni a blog főoldalán, a teljes cikk a bevezetés végén illetve a beillesztett kép után található "tovább" gombra kattintva érhető el. Remélem ez a kis fejlesztés elősegíti a kedves blogolvasók kényelmét.
Utolsó kommentek